listopada 28, 2017

Wilgotny czekoladowy piernik

Składniki:
120g czekolady
120g masła
120g miodu
80g cukru
150g mleka
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
100g miękkich suszonych śliwek(drobno posiekanych)
2 jajka
1/2 słoika dżemu śliwkowego lub truskawkowego

Wykonanie:
W garnku roztopić czekoladę, masło, miód i cukier. Dodać mleko, wymieszać i ostudzić. Jajka roztrzepać, następnie dodać do ostudzonej masy. Dodać mąkę z przyprawami i wymieszać. Dodać śliwki i dżem i wymieszać. Formę do pieczenia keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. Ostudzić w foremce, po ostudzeniu owinąć w folię spożywczą.
Najlepiej smakuje następnego dnia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger