listopada 08, 2017

Babeczki dyniowe z kawałkami czekolady




Składniki:
150 g masła,
1 łyżeczka cynamonu,
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
skórka starta z 1 pomarańczy ,
kilka kropli ekstraktu pomarańczowego(opcjonalnie),
2/3 szkl puree z pieczonej dyni,
1 szkl cukru,
3/4 szkl mąki ziemniaczanej,
2 jajka(L),
2/3 szkl mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g wiórek kokosowych,
50g czekolady(dowolnej) pokrojonej w kostkę

Wykonanie: 
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami lub przygotować papierowe wolnostojące foremki. Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka, dodać cynamon, gałkę, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Roztopić na średnim ogniu a następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok 1 min. Dodać puree z dyni o gotować przez kolejną 1 min. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Dodać kolejno jajka, za każdym razem energicznie wymieszać . Dodać przesiana mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolita masę żeby nie było grudek. Na koniec dodać wiórki kokosowe.
Masę wyłożyć do papilotek na ok 2/3 wysokości. Do każdej wyłożyć po 3 kawałeczki czekolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 23 min.

Jak zrobić puree z pieczonej dyni:
ok 1 kg dyni umyć i pokroić na grudą kostkę. Usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. piec ok 1 godz. (w zależności od tego jak jest pokrojona dynia, może to być pół godziny). Dynia musi być miękka tak że patyczek dobrze w nią wchodzi. Zmiksować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger