Składniki:
150 g masła,
1 łyżeczka
cynamonu,
3/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej,
skórka
starta z 1 pomarańczy ,
kilka kropli
ekstraktu pomarańczowego(opcjonalnie),
2/3 szkl
puree z pieczonej dyni,
1 szkl
cukru,
3/4 szkl
mąki ziemniaczanej,
2 jajka(L),
2/3 szkl
mąki pszennej,
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,
100 g wiórek
kokosowych,
50g
czekolady(dowolnej) pokrojonej w kostkę
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami lub przygotować
papierowe wolnostojące foremki. Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka,
dodać cynamon, gałkę, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Roztopić na średnim ogniu
a następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok 1 min. Dodać puree z
dyni o gotować przez kolejną 1 min. Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać.
Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Dodać kolejno jajka, za każdym razem
energicznie wymieszać . Dodać przesiana mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i
wymieszać na jednolita masę żeby nie było grudek. Na koniec dodać wiórki
kokosowe.
Masę wyłożyć
do papilotek na ok 2/3 wysokości. Do każdej wyłożyć po 3 kawałeczki czekolady.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 23 min.
Jak zrobić
puree z pieczonej dyni:
ok 1 kg dyni
umyć i pokroić na grudą kostkę. Usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do
dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. piec ok 1 godz. (w
zależności od tego jak jest pokrojona dynia, może to być pół godziny). Dynia
musi być miękka tak że patyczek dobrze w nią wchodzi. Zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz