listopada 14, 2017

Strucla z serem

Składniki na ciasto drożdżowe:
10 dag drożdży
1 kg mąki
1/2 szkl cukru
1/2 margaryny
5 żłótek
1 szczypta soli
cukier waniliowy
2 szkl ciepłego mleka
Można dodać kieliszek oleju- ciasto dłużej trzyma wilgotność, nie robi się suche

Składniki na masę serową:
90 dag twarogu
5 całych jajek
budyń waniliowy
1/2 margaryny
  
Wykonanie:
Przygotować masę serową: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Połączyć z resztą składników i wyrobić na jednolitą masę.
Robimy ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do miski, do tego dodać drożdże rozrobione z 2 łyżkami cukru. Drożdże wlać do mąki, dodać odrobinę mleka, delikatnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Na wierzch ciasta przyprószyć mąką. Kiedy ciasto na wierzchu zacznie pękać oznacza to że wystarczająco wyrosło. Dodać żółtka, rozpuszczoną ale chłodną margarynę, cukier waniliowy, sól i resztę cukru. Wyrobić ciasto z ok 2 szklankami mleka- ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie podzielić na dwie części, rozwałkować na stolnicy, rozsmarować ser i zwinąć strucle. Położyć 2 strucle w jedną blachę. Na wierz posmarować roztrzepanym 1 jajkiem.
Piec w 170 stopniach przez ok 1 godzinę do 1 godz 20 min. Jeżeli ciasto szybko zacznie brązowieć to w połowie czasu zmniejszyć do temperatury 150 stopni.
Po upieczeniu 5-10 min odczekać i wyjąć z formy do góry spodem aż do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger