Składniki:
1/2 kg mięsa np.karkówki lub schabu
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
garść fasolki szparagowej
pół puszki kukurydzy
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
przyprawa do gulaszu
szczypta słodkiej papryki
kilka kropel sosu sojowego
odrobina mąki ziemniaczanej
1 torebka kaszy gryczanej
Wykonanie:
Mięso pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka i podlać ok 1 szkl wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie do mięsa dodać pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, fasolkę. Dusić również pod przykryciem do miękkości. Jeżeli woda wyparowała to dolać jeszcze odrobinę. Następnie dodać natkę pietruszki,sos sojowy, sól, pieprz, przyprawę do gulaszu, słodką paprykę. Na koniec dodać kukurydzę z puszki odsączoną z zalewy. Jeśli wszystkie składniki będą już miękkie wlewamy ok 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z odrobiną wody i zagęszczamy sos.
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy kaszę gryczaną polaną sosem. Można posypać jeszcze świeżą natką pietruszki tak jak na zdjęciu.
smakowicie i syto :)
OdpowiedzUsuńI do tego zdrowo :)
OdpowiedzUsuń