listopada 13, 2017

Staropolski Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:
Kiszona kapusta
1 celula
3 ziemniaki
kostka rosołowa
sól, pieprz
kilka suszonych grzybków 

Wykonanie:
Kapustę opłukać 2 razy wodą (jeśli wolicie żeby kapuśniak był bardziej kwaśny można pominąć płukanie). Kapustę wrzucić do garnka, dolać wody, dodać cebulę i kostkę rosołową. Można również dodać kilka suszonych grzybków.  Gotować do czasu kiedy kapusta będzie miękka. W osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki i kapusta będą miękkie połączyć je w jednym garnku. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Jest to przepis na kapuśniak bezmięsny ale można ugotować go również na żeberkach, wtedy zamiast kostki rosołowej gotuje się wywar z żeberek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger