listopada 27, 2017

Domowy pasztet

Składniki:
1 kg mięsa (łopatka, karkówka)
25 dag wątróbki drobiowej
2 marchewki
1 pietruszka
2 plastry gotowanego tłustego boczku
2 cebule
2 papryki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania formy
sól, pieprz, słodka papryka
zioła prowansalskie

Wykonanie:
Wątróbkę sparzamy wrzątkiem. Mięso razem z warzywami (marchewka i pietruszką) dotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa: mięso, wątróbkę, marchewkę i pietruszkę, cebulę, boczek i paprykę. Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami. Całość dokładnie wyrabiamy. Można podlać odrobiną wywaru, którą mamy z gotowania mięsa, dzięki temu pasztet będzie bardziej wilgotny. Formę do pieczenia posypujemy bułką tartą i przekładamy pasztet do formy. Na wierzch posypać odrobiną bułki tartej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy przez ok 1 godzinę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger