listopada 26, 2017

Rosół z kaczki

Składniki:
3 litry wody
1 udko z kaczki
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
pół pora
pół selera
odrobina lubczyku
odrobina natki pietruszki
sól, pieprz
makaron do rosołu

Wykonanie:
Do garnka wlewamy 3 litry wody,  dodajemy udko z kaczki i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy po pewnym czasie mięso utworzy nam wywar dodajemy obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera (ja to wszystko dodaję w całości) i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy i zapalamy czyli układamy ją na palniku od kuchenki i delikatnie podpalamy na ogniu. Taką cebulkę dodajemy do garnka (daje man niebiański smak w rosole :). Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany lubczyk i posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku.
Podajemy oczywiście z ugotowanym makaronem do rosołu :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger