Składniki:
2 szkl mąki
pół kostki drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oliwy
1 szkl ciepłej wody
pół łyżeczki oregano
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 min. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 min na stolnicy aż ciasto stanie się jednolite. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min.
Ponownie wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić z oliwą i oregano. Przełożyć do miski, przykryć folią aluminiową i ściereczką i odstawić na 45 min. aby urosło. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec z ulubionymi dodatkami.
U mnie ciasto posmarowałam sosem pomidorowym i posypałam pieczarkami, szynką, papryką oraz serem.
Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez ok 20 min.
A do pizzy najlepszy jest sos czosnkowy.
Przepis na sos czosnkowy znajdziesz tutaj --> https://olgapieczeigotuje.blogspot.com/2017/11/najlepszy-sos-czosnkowy.html?m=1
Domowa pizza jest super! :)
OdpowiedzUsuńWszystko co domowe jest super 😊
OdpowiedzUsuń