listopada 07, 2017

Sałatka z tuńczykiem na krakersach


Składniki:
1 opakowanie krakersów (180g)
2 puszki tuńczyka w oleju
6 jajek
200 g tartego żółtego sera
pół cebuli
6 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Oddziel białka od żółtek.
Białka zetrzyj na tartce o grubych oczkach i wymieszaj z 2 łyżkami majonezu oraz 1 łyżką jogurtu naturalnego. Dopraw solą i pieprzem.
Żółtka rozdrobnij widelcem lub pokrusz.
Tuńczyka odsącz z oleju. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulką oraz 2 łyzkami majonezu i 1 łyżką jogurtu naturalnego.
Ser żółty wymieszaj z 2 łyżkami majonezu i 1 łyżką jogurtu naturalnego. Dopraw papryką słodką.
W prostokątnej formie lub na talerz rozłóż 12 krakersów, na krakersy wyłóż masę serową. Następnie na masę serową rozłóż 12 krakersów i na nie  rozprowadź masę tuńczykową, potem 12 krakersów i na nie masę z białek. Na koniec posyp rozdrobnionymi żółtkami.

2 komentarze:

  1. gratka na przyjęcia :) na pewno zwróci uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię ją na spotkania ze znajomymi. Wszyscy myślą że to ciasto :)Ich miny są bezcenne kiedy mówię że to sałatka :P

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger