grudnia 18, 2017

Pierniczki świąteczne

Składniki:
80 dag mąki
1 szkl cukru
9 łyżek miodu
20 dag margaryny
2 łyżeczki upalonego cukru(karmel)
2 łyżeczki sody
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 jajka
1 przyprawa do piernika

Wykonanie:
Utrzeć jajka z cukrem i dodać miód z karmelem (podgrzać jedno i drugie na patelni). Dodać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę i trochę mąki wymieszać. Do masy dodać śmietanę rozrobioną z sodą i przyprawą do piernika. Gdy trochę zgęstnieje zagnieść z resztą mąki. Wałkujemy na grubość palca. Wykrawamy pierniczki foremką. Piec w temperaturze 150 stopni na funkcji termoobiegu przez 10-15 minut. Upieczone lukrujemy.
PS. Pierniczki najlepiej przygotować 1-2 tygodnie wcześniej żeby zdążyły zmięknąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger