grudnia 03, 2017

Kukurydziane naleśniki z jabłkami

Składniki:
2 szkl mąki kukurydzianej
3 szkl mleka
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
pół łyżeczki sody
1 łyżka oleju
 3-4 jabłka
szczypta cynamonu

Wykonanie:
Jajko, sól, cukier i sodę wymieszać. Dodać mleko i olej i również wymieszać. Następnie dodać mąkę i wszystko razem wymieszać (jeżeli uważasz że ciasto jest zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać trochę mleka lub mąki). Smażymy naleśniki.
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i smażyć. Kiedy jabłka będą już miękkie i powstanie z nich mus, doprawiamy cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru. Naleśniki smarujemy jabłkami. Można podać je polane śmietaną. 
PS: Jeśli podoba wam się ściereczka kuchenna ze zdjęcia to kupiłam ją w sklepie internetowym www.tarkaimiarka.pl 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger