marca 18, 2018

Passata - zupa cudownie pomidorowa



Uwielbiam pomidory, kremy pomidorowe. Ten krem jest wyjątkowy, bo powstaje zaledwie w kilka minut a do tego cudowny, aromatyczny, po prostu krem idealny.

Składniki:
500 ml passaty
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
10 listków świeżej bazylii
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
cukier
pieprz
mielone chilli - opcjonalnie
śmietana 18%
1/2 szkl wody lub bulionu drobiowego

Do wysokiego rondelka wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, dodajemy posiekaną bazylię, tymianek. Dodajemy passatę, wodę lub bulion, doprawiamy solą, pieprzem dodajemy szczyptę cukru. Chwilę dusimy, próbujemy. Ja lubię odrobinę ostrości, dlatego dodałam także szczyptę chilli.

Podaję z kleksem śmietany i listkiem bazylii.
Można podać do passaty grzanki z bagietki (bagietkę kroimy w kromki, smarujemy odrobiną oliwy z oliwek wymieszanej z rozgniecionym czosnkiem - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 5-10 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Olga piecze i gotuje , Blogger